Zwijnaarde heeft nieuwe trambrug

Film toont in 2 minuten hoe de brug geplaatst werd

Maandag 7 september 2015 — Dit weekend werd het tweede deel van de trambrug succesvol geplaatst in Zwijnaarde, dit keer over de R4 en de Ringvaart. Deze brug is een deel van de nieuwe tramverbinding tussen Gent centrum en Zwijnaarde.

 

Brug hangt op zijn plaats

De stalen trambrug werd dit weekend over de R4 en de Ringvaart geplaatst. De brug bestaat uit drie delen die op schepen werden aangevoerd en met kranen op de pijlers werden gehesen. De hele constructie is zo’n 120 meter lang en weegt ongeveer 580 ton.

 

Veel kijklustigen

Het hele weekend kwamen tal van kijklustigen genieten van het spektakel. Enkele honderden buurbewoners en nieuwsgieringen genoten zondag van het sluitstuk toen het middendeel tot op de millimeter paste tussen het linker en rechter brugdeel.

 

Afwerking trambrug

Om de trambrug op een veilige manier te kunnen afwerken, zal er nog tot oktober een rijstrook afgesloten blijven in beide richtingen van de R4.

 

Nieuwe trambruggen

In het kader van de uitbreiding van het Gentse tramnet legt De Lijn een nieuwe tramverbinding tussen Gent centrum en Zwijnaarde. Hiervoor zal de tram de E40, de R4 en de Ringvaart kruisen. Dat zal gebeuren door middel van twee nieuwe trambruggen. De nieuwe bruggen kunnen gebruikt worden door trams en fietsers en zijn voorzien van een dubbel tramspoor en een apart vrijliggend fietspad.

 

Pegasusplan

De tramverlenging naar Zwijnaarde past binnen het Pegasusplan waarmee De Lijn en de stad Gent het tramnet in en rond Gent willen versterken. De uitbouw van het openbaar vervoer en voornamelijk een sterk tramnet moet de reiziger meer comfort en snelheid bieden en de mobiliteit in de stad garanderen. Met de uitbreiding van het tramnet wil De Lijn tegen 2025 15 miljoen extra reizigers vervoeren.

Trambrug over de R4 & Ringvaart, Zwijnaarde timelapse