Werken aan traminfrastructuur K. Maria-Hendrikaplein in Gent

Werken aan traminfrastructuur K. Maria-Hendrikaplein in Gent

Vanaf maandag 10 september gewijzigde perronindeling aan Gent Sint-Pieters

  • Hinder voor een 25-tal tram- en buslijnen
  • Tijdelijke haltes in aanpalende straten
  • Tijdelijke haltes aan de achterkant van het station
De Lijn plant in de periode van maandag 10 september 2018 tot vrijdag 9 november 2018 werken aan de traminfrastructuur op het K. Maria-Hendrikaplein. Het plein is een knooppunt van bussen en trams en de draaischijf voor alle tramlijnen in Gent. Door de werken volgen verschillende bussen lokaal een andere route. Hierdoor wijzigt de perronindeling aan Gent Sint-Pieters. Verschillende tram- en buslijnen stoppen tijdens de werken aan tijdelijke haltes in aanpalende straten of aan de achterkant van het station. Meer informatie op delijn.be/gent of op projectgentsintpieters.be.

Werken aan de traminfrastructuur

De Lijn plant van maandag 10 september 2018 tot vrijdag 9 november 2018 werken aan de traminfrastructuur op het K. Maria-Hendrikaplein. Tijdens deze werken vervangt De Lijn de tramsporen, de wissels en de wisselsturing. De voorbereidende werken worden overdag uitgevoerd, het leggen van nieuwe sporen en wissels gebeurt ’s nachts.

Verschillende fases

De werken worden uitgevoerd in 2 fases. In de eerste fase van 10 september tot en met 21 oktober wordt er gewerkt in het gebied rondom het plein tussen de Koningin Elisabethlaan en de Koning Boudewijnstraat. In de tweede fase van 22 oktober tot 9 november wordt er gewerkt tot aan de Smidsestraat waardoor de K. Albertlaan niet toegankelijk is.

Hinder tijdens fase 1

De trams en bussen blijven tijdens de werken rijden maar volgen een plaatselijke omleiding. Zo zullen er tijdelijk bussen rijden via de K. Boudewijnstraat, de K. Fabiolalaan, de Sportstraat, de K. Elisabethlaan, Kortrijksesteenweg, Sint-Denijslaan en het K. Mathildeplein. Hierdoor wijzigt de perronindeling aan Gent Sint-Pieters. Een 25-tal tram- en buslijnen stoppen tijdens de werken aan tijdelijke haltes in de aanpalende straten of aan de achterkant van het station.

Tram-/buslijn Richting Halte aan het station
Tram 2 en 4 Zwijnaarde/UZ Tijdelijke halte in de P. Clementinalaan
*Buslijnen 9, 41, 43, 65 en 67 K. Albertlaan Tijdelijke halte in K. Elisabethlaan
*Buslijnen 9, 41, 43, 65 en 67 Station Gent-Sint-Pieters Via Sportstraat en Patijntjesstraat naar tijdelijke halte in de K. Boudewijnstraat
Buslijnen 14, 15 en 16 Deinze/Tielt Tijdelijke halte in de K. Fabiolalaan
Buslijnen 34, 35 en 36 Sint-Denijs-Westrem Perron 26 aan achterkant van het station
Buslijnen 70, 71, 72, 73, 74, 76, 77 en 78 Alle Perron 22, 23, 24 en 25 aan de achterkant van het station
N1 Flanders Expo Perron 25 aan de achterkant van het station
N2 Zwijnaarde Tijdelijke halte in de P. Clementinalaan
N4 Gentbrugge Tijdelijke halte in de K. Fabiolalaan
N70 Oostakker Perron 22 aan de achterkant van het station
N76 Sint-Denijs-Westrem Perron 25 aan de achterkant van het station

* Opgelet: van 10 september tot 14 oktober 2018 na 20 uur stoppen de buslijnen 9, 41, 43, 65 en 67 richting K. Albertlaan aan perron 2 (tramperron). In de andere richting blijft de halte in de K. Boudewijnstraat.

Voor voetgangers en fietsers komen er lokaal veilige corridors en extra zebrapaden. Ook het autoverkeer zal in de richting van het station komende van de K. Fabiolalaan een omleiding volgen. In de Fabiolalaan wordt tijdelijk éénrichtingsverkeer in de richting van de Snepkaai ingevoerd om het busverkeer op een veilige manier te laten verlopen.

Hinder tijdens fase 2

Tijdens fase 2 van de werken is het niet mogelijk om van het Maria-Hendrikaplein naar de K. Albertlaan te rijden. Een 9-tal buslijnen blijven dus ook tijdens fase 2 in omleiding rijden en halteren aan de tijdelijke haltes in de K. Boudewijnstraat en de K. Fabiolalaan.

Tram-/buslijn Richting Halte aan het station
Buslijnen 9, 41, 43, 65 en 67 K. Albertlaan Tijdelijke halte in de K. Elisabethlaan
Buslijnen 14, 15 en 16   Tijdelijke halte in de K. Fabiolalaan
N4 Moscou Tijdelijke halte in de K. Fabiolalaan

Voetgangers en fietsers zullen lokaal worden omgeleid. Ook het autoverkeer blijft in de richting van het station komende van de K. Fabiolalaan een omleiding volgen. Het tijdelijke éénrichtingsverkeer in de K. Fabiolalaan in de richting van de Snepkaai om het busverkeer op een veilige manier te laten verlopen, blijft ook tijdens deze fase van kracht.

Informatie over de werken

De buurtbewoners ontvangen vandaag een bewonersbrief met meer informatie over de hinder. Handelaars en scholen in de buurt van het station Gent Sint-Pieters worden op de hoogte gebracht en beschikken over infomateriaal voor hun medewerkers, leerlingen en leveranciers. Ook de gebruikers van het openbaar vervoer worden uitgebreid geïnformeerd via de traditionele kanalen zoals mail, website, pancarten aan de getroffen haltes maar ook via een flyeractie aan het station in de week voor de werken. Bij de start van de werken zullen lijnspotters de reizigers begeleiden en informeren. Meer informatie op delijn.be/gent of op projectgentsintpieters.be

Contacteer ons
Marianne Thysebaert Woordvoerster De Lijn Oost-Vlaanderen, De Lijn
Marianne Thysebaert Woordvoerster De Lijn Oost-Vlaanderen, De Lijn
Over De Lijn Oost-Vlaanderen

Over De Lijn in Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen werken iets meer dan 1 500 mensen voor De Lijn. De vloot in eigen beheer omvat zowat 450 bussen en 85 trams. Samen met de chauffeurs van de privé-exploitanten verzekeren de medewerkers van De Lijn elke dag de dienstverlening op ongeveer 160 vaste buslijnen over de hele provincie en 3 tramlijnen in Gent. Jaarlijks vervoeren ze bijna 109 miljoen reizigers en leggen ze in de provincie ongeveer 40 miljoen kilometer af.

De Lijn Oost-Vlaanderen
Brusselsesteenweg 361
9050 Gentbrugge