Wereldprimeur maakt Gentse tramsporen fietsveilig

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts kwam vandaag met de fiets over de ongebruikte tramsporen in de Belfortstraat en op de Botermarkt in Gent rijden. Dankzij een gloednieuw product – een echte wereldprimeur – kan dat voortaan veel veiliger dan vroeger. De Lijn en spooraannemer Frateur – De Pourcq NV ontwikkelden een nieuwe manier om ongebruikte tramsporen op te vullen, zodat fietsers er niet meer klem in kunnen raken met hun wiel. ‘We geloven dat dit een echte doorbraak kan zijn’, zegt Weyts. ‘Fietsen wordt zo veiliger én verleidelijker.’

Al jaren wordt er in binnen- en buitenland gezocht naar oplossingen om tramsporen veiliger te maken voor fietsers. De rails zijn vaak moeilijke obstakels en liggen aan de oorzaak van heel wat pijnlijke fietsongevallen.

Ook De Lijn zoekt al jaren naar oplossingen om tramsporen fietsvriendelijker te maken. Zo testte De Lijn in haar stelplaats in Gentbrugge al vijf soorten rubber die in gebruikte tramsporen worden verlijmd, neergedrukt worden als een tram erover rijdt, en daarna terug uitzetten om de sporen te vullen. De tests leverden niet het verhoopte resultaat op. Ook internationaal wordt verder gezocht naar oplossingen.

In Gent liggen ook ongebruikte tramsporen: in de Belfortstraat, op de Botermarkt en op de Sint-Michielshelling. De Lijn lijmde vorig jaar een rubberen profiel in de groef van de tramsporen in de Belfortstraat en op de Botermarkt, om de sporen op te vullen. Jammer genoeg kwamen die profielen vaak los door het drukke busverkeer. Na flink wat denkwerk en experimenten om dat probleem op te lossen, is nu eindelijk een oplossing uit de bus gekomen.

Wereldprimeur

De Lijn en spooraannemer Frateur – De Pourcq NV hebben een gloednieuw product ontwikkeld om ongebruikte tramsporen fietsveilig te maken. Het gaat om een innovatief mengsel van acrylaat en stukjes gerecycleerde busbanden. ‘Acrylaat is op zich een gekend product, maar het werd nog nooit voor een dergelijke toepassing gebruikt’, vertelt Dirk Rotthier, gedelegeerd bestuurdver van Frateur – De Pourcq NV. Het gaat om een vloeibaar product, dat in de groef van de tramsporen wordt gegoten en na een kwartier uitgehard is.

‘We hebben het materiaal enkele weken getest op de stelplaats van De Lijn in Gentbrugge en zijn erg enthousiast over het resultaat’, bevestigt Marc Feys, afdelingshoofd Exploitatie van De Lijn Oost-Vlaanderen. ‘Het acrylaat hecht zich goed aan de rails, kan toch eenvoudig worden verwijderd, is onderhoudsvriendelijk, stevig en duurzaam.’

Nu zijn ook de ongebruikte tramsporen van de Botermarkt en Belfortstraat opgevuld met het experimentele acrylaat. Er is 15 000 euro geïnvesteerd om 300 meter dubbel veiliger te maken voor fietsers. De Lijn en de stad Gent betalen elk de helft.

‘Een relatief kleine investering kan een groot verschil maken’, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. ‘Als het veiliger wordt voor fietsers, wordt fietsen ook verleidelijker. In het hartje van Gent hoef je je nu alvast geen zorgen meer te maken over deze tramsporen. We staan voor een internationale doorbraak met een enorm potentieel.’

‘Sinds de invoering van het Circulatieplan is het fietsverkeer in Gent gevoelig toegenomen, we tellen tot 20 % meer fietsers. We promoten het fietsgebruik en investeren erin. De fiets en het openbaar vervoer moeten de makkelijkste, veiligste en meest duurzame manier worden om je te verplaatsen’, zegt Gents schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw.

De Lijn zal het materiaal nu gedurende een jaar uittesten op het terrein en daarna evalueren.

Contacteer ons
Over De Lijn Oost-Vlaanderen

Over De Lijn in Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen werken iets meer dan 1 500 mensen voor De Lijn. De vloot in eigen beheer omvat zowat 450 bussen en 85 trams. Samen met de chauffeurs van de privé-exploitanten verzekeren de medewerkers van De Lijn elke dag de dienstverlening op ongeveer 160 vaste buslijnen over de hele provincie en 3 tramlijnen in Gent. Jaarlijks vervoeren ze bijna 109 miljoen reizigers en leggen ze in de provincie ongeveer 40 miljoen kilometer af.

De Lijn Oost-Vlaanderen
Brusselsesteenweg 361
9050 Gentbrugge