Vlot door Gent met De Lijn, ook na 3 april

De Lijn klaar voor het nieuwe Circulatieplan in Gent

De Lijn is helemaal voorbereid op de start van het Gentse Circulatieplan. Ook na 3 april kunnen reizigers met tram en bus vlot alle hoeken van de stad bereiken. De Lijn investeert in het tram- en busnet en dit jaar worden 16 nieuwe extralange trams in dienst genomen. Wie zich online registreert, kan het openbaar vervoer in Gent gratis uittesten.

 

De Lijn en de stad Gent streven naar een stipter en vlotter openbaar vervoer. Het Gentse Circulatieplan dat ingaat op 3 april, helpt die ambitie waar te maken: het voorziet meer ruimte voor bussen en trams. De Lijn adviseerde de stad Gent bij de ontwikkeling van het Circulatieplan om die extra ruimte voor het openbaar vervoer maximaal te benutten.

Vlotter door Gent

Vanaf 3 april wordt een aantal straten in Gent ‘geknipt’ voor het autoverkeer, waardoor de stad in sectoren wordt verdeeld. Automobilisten kunnen de stad nog in, maar kunnen enkel via de Stadsring van de ene sector naar de andere. De knippen voor het autoverkeer gelden niet voor voetgangers, (brom)fietsers en het openbaar vervoer. De bussen en trams van De Lijn rijden bovendien ook in de autovrije binnenstad en kunnen dus zonder enige beperking Gent doorkruisen.

Ook de invoering van eenrichtingsverkeer voor automobilisten op bepaalde plaatsen zorgt voor vlottere tram- en busverbindingen. De bussen en trams van De Lijn blijven er immers in beide richtingen rijden.

Vlotter naar Gent

Vanuit elke rand- en deelgemeente van Gent zijn er tram- of buslijnen naar de stad. Wie met de auto komt, kan die parkeren op een van de 14 gratis Park-and-Rides aan de rand van de stad. Van daaruit zorgen de bussen en trams van De Lijn voor een vlotte verbinding naar het stadscentrum.

Groter tram- en busaanbod

In de aanloop naar de invoering van het Circulatieplan heeft De Lijn haar tram- en busnet versterkt. Sinds vorig jaar rijdt tramlijn 4 helemaal tot op het terrein van het Universitair Ziekenhuis en in november werd tramlijn 21 verlengd tot Zwijnaarde. Sinds november verbindt de nieuwe buslijn 8 het AZ Sint-Lucas met het Arteveldepark aan de Ghelamco-arena.

En binnenkort, na de beëindiging van de BRAVOKO-werken in het centrum van Gent, zal tramlijn 21 opnieuw haar oorspronkelijke traject volgen. De Lijn zal de frequentie op lijn 21 dan ook verhogen tot 8 trams per uur over het volledige traject tussen Melle Leeuw en Zwijnaarde.

Meer comfort voor reizigers

De Lijn neemt in de loop van dit jaar ook 16 nieuwe extralange lagevloertrams in dienst in Gent. Die vervangen de kleinere en oudere PCC-trams. Met de nieuwe trams drijft De Lijn tegen dit najaar de capaciteit op het hele Gentse tramnet op met 27%. Voor reizigers betekent meer capaciteit meer comfort. De nieuwe Albatrostrams zullen in eerste instantie rijden op lijn 1 tussen Flanders Expo en Evergem, en vanaf dit najaar ook op lijn 4, op de as tussen het Universitair Ziekenhuis en Muide. U herkent de nieuwe trams vooral aan het interieur: de zetels uit gerecycleerd leder geven de nieuwe trams een luxueus uitzicht.

Beperkte wijzigingen voor buslijnen 5, 52, 53 en 54

Vanaf 3 april wordt de Gebroeders de Smetstraat een sterke as voor openbaar vervoer. De bussen en trams mogen er immers in beide richtingen rijden, terwijl het autoverkeer in één richting gaat. Buslijnen 52, 53 en 54 zullen daarom tussen het Van Beverenplein en Rabot voortaan via de Gebroeders de Smetstraat rijden. Buslijn 5 zal in de richting van het UZ Gent van aan het Van Beverenplein over de Wondelgembrug, via de Gasmeterlaan naar de Tolpoort rijden.

800 chauffeurs tot uw dienst

Het Circulatieplan wordt voor velen wellicht nog even wennen, maar de chauffeurs van De Lijn zijn er al mee vertrouwd. De Lijn organiseerde de afgelopen periode infosessies waarin het Circulatieplan en de impact voor de bussen en trams werden toegelicht aan de chauffeurs. Daarnaast kreeg elke chauffeur gedetailleerde informatie over zijn of haar lijn. Zo staan 800 chauffeurs klaar om reizigers ook na 3 april vlot en veilig op hun bestemming te brengen.

Gratis meerijden met de bus of de tram

Reizigers kunnen de proef op de som nemen en het openbaar vervoer in Gent gratis uittesten. Wie zich online registreert, ontvangt vier gratis sms-tickets die in april geldig zijn op alle bussen en trams van De Lijn in en naar Gent. Wie van dit aanbod wil profiteren, surft naar delijn.be/vlotdoorgent.

Contacteer ons
Over De Lijn Oost-Vlaanderen

Over De Lijn in Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen werken iets meer dan 1 500 mensen voor De Lijn. De vloot in eigen beheer omvat zowat 450 bussen en 85 trams. Samen met de chauffeurs van de privé-exploitanten verzekeren de medewerkers van De Lijn elke dag de dienstverlening op ongeveer 160 vaste buslijnen over de hele provincie en 3 tramlijnen in Gent. Jaarlijks vervoeren ze bijna 109 miljoen reizigers en leggen ze in de provincie ongeveer 40 miljoen kilometer af.

De Lijn Oost-Vlaanderen
Brusselsesteenweg 361
9050 Gentbrugge