Vlot door Gent met De Lijn na de paasvakantie

Klaar voor de echte start van het Circulatieplan

Na de invoering van het Gentse Circulatieplan op 3 april, volgt voor vele scholieren, studenten en werkenden op 18 april de eerste échte kennismaking met het ‘nieuwe’ Gent. De Lijn voerde beperkte wijzigingen door aan een aantal buslijnen en zet op 18 en 19 april lijnspotters in om reizigers verder wegwijs te maken. 

Met de invoering van het Circulatieplan op 3 april is de verkeerssituatie in Gent grondig gewijzigd  voor automobilisten. Een aantal straten is ‘geknipt’ voor het autoverkeer, waardoor de stad in sectoren is verdeeld. Automobilisten kunnen de stad nog in, maar kunnen enkel via de Stadsring van de ene sector naar de andere. De knippen voor het autoverkeer gelden niet voor de bussen en trams van De Lijn. Zij doorkruisen de verschillende sectoren en brengen reizigers vlot naar alle plekken binnen de Stadsring, ook de autovrije binnenstad. Ook het eenrichtingsverkeer dat op bepaalde plaatsen werd ingevoerd, zorgt voor vlottere tram- en busverbindingen. De voertuigen van De Lijn blijven er immers in beide richtingen rijden.

 

Beperkte wijzigingen in het busaanbod

Om optimaal te profiteren van de wijzigingen door het Circulatieplan, wijzigde De Lijn de reisweg van 4 van de 51 buslijnen die Gent doorkruisen. Sinds 3 april is de Gebroeders de Smetstraat een sterke as geworden voor openbaar vervoer.  De bussen en trams mogen er in beide richtingen rijden, terwijl het autoverkeer in één richting gaat.

Buslijnen 52, 53 en 54 rijden daarom sinds 3 april tussen het Van Beverenplein en Rabot via de Gebroeders de Smetstraat. De haltes Fuchsiastraat, Wondelgembrug en Maria Theresiastraat worden niet meer bediend en werden vervangen door de haltes Hortensiastraat, Nieuwevaartbrug en Witte Kaproenenplein.

Buslijn 5 rijdt in de richting van het UZ Gent van aan het Van Beverenplein over de Wondelgembrug, via de Gasmeterlaan naar de Tolpoort. Standinwaarts worden de haltes Magnoliastraat, Guislainstraat en Verbindingsbrug niet meer bediend; lijn 5 stopt voortaan wel aan de Wondelgembrug. Staduitwaarts is de reisweg niet gewijzigd.

 

Lijnspotters informeren reizigers

Reizigers werden van de wijzigingen op de hoogte gebracht via communicatie aan de haltes, een elektronische nieuwsbrief naar de abonnees van die lijnen en de website delijn.be.

Om ervoor te zorgen dat alles na de paasvakantie vlot verloopt, zet De Lijn op 18 en 19 april lijnspotters in die reizigers wegwijs maken over de gewijzigde bustrajecten. De lijnspotters staan paraat tijdens de spitsuren tussen het Van Beverenplein en de Tolpoort. 

Contacteer ons
Davy Van Swael Woordvoerder, De Lijn Oost-Vlaanderen
Davy Van Swael Woordvoerder, De Lijn Oost-Vlaanderen
Over De Lijn Oost-Vlaanderen

Over De Lijn in Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen werken iets meer dan 1 500 mensen voor De Lijn. De vloot in eigen beheer omvat zowat 450 bussen en 85 trams. Samen met de chauffeurs van de privé-exploitanten verzekeren de medewerkers van De Lijn elke dag de dienstverlening op ongeveer 160 vaste buslijnen over de hele provincie en 3 tramlijnen in Gent. Jaarlijks vervoeren ze bijna 109 miljoen reizigers en leggen ze in de provincie ongeveer 40 miljoen kilometer af.

De Lijn Oost-Vlaanderen
Brusselsesteenweg 361
9050 Gentbrugge