Tramlijn 2 in Gent feestelijk ingehuldigd

Tramlijnen 21/22 volgen vanaf vandaag nieuw traject als tramlijn 2

Vervoermaatschappij De Lijn huldigde zondagochtend tramlijn 2 in Gent officieel in. Tramlijn 2 is de hertekende tramlijn 21/22. Ze loopt van Melle Leeuw naar Zwijnaarde, maar rijdt nu ook langs de pas vernieuwde Brabantdam en Kouter. De Lijn zorgt niet alleen voor een vlottere en snellere tramverbinding door het centrum van Gent, maar breidt ook het aanbod uit. Reizigers kunnen voortaan op weekdagen op lijn 2 een tram nemen om de 7,5 minuten.

De Lijn huldigde op zondag 21 mei tramlijn 2 officieel in. Het waren Dirk Busschaert, directeur De Lijn Oost-Vlaanderen, en Filip Watteeuw, Gents schepen van Mobiliteit, die de hertekende tramlijn 21/22 officieel openden op de pas vernieuwde Brabantdam. 

Opnieuw via Brabantdam en Kouter

Sinds 2011 volgde tramlijn 2 in Gent alternatieve routes of werd de lijn zelfs gesplitst. Eerst waren er de PAGAS-werken, daarna volgden de BRAVOKO-werken. Doordat die werken nu voltooid zijn, kan De Lijn haar reizigers opnieuw de vlotste verbinding aanbieden tussen Melle Leeuw en Zwijnaarde.

Tramlijn 2 rijdt nu via Gent Zuid, over de vernieuwde tramsporen van de Brabantdam en Kouter, langs de Papegaaistraat, Martelaarslaan, Groot-Brittanniëlaan, Koning Albertlaan en het station Gent Sint-Pieters.

Gents schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw: ‘Met de nieuwe aanleg van de as Brabantdam – Vogelmarkt – Kouter, zal de buurt heropleven. De vernieuwde tramlijn 2 zal dit nog versterken. Bovendien is de tramlijn een extra motivatie voor mensen om de overstap te maken naar het openbaar vervoer.’

Lijn 2 bedient de tramhaltes Braemkasteel en Pirennelaan in Gentbrugge vanaf vandaag niet meer. Reizigers kunnen lijn 2 wel nemen aan de halte P+R Gentbrugge, of zich naar Gent verplaatsen met buslijn 3 of 9 aan de bushalte Braemkasteel. Op vraag van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts en in overleg met de stad Gent en omwonenden, legt De Lijn daarnaast een aanvullende pendelbus in. Die biedt de wijk ter hoogte van de Braemkasteelstraat, de plaatselijke scholen, het dienstencentrum en de Gentbrugse Meersen vlot toegang tot tramlijn 2. Het gaat om een proefproject, dat na zes maanden wordt geëvalueerd.

8 trams per uur

Vanaf maandag kunnen reizigers op weekdagen om de 7,5 minuten de tram nemen over het volledige traject van lijn 2. De afgelopen jaren reed lijn 21 op het traject Melle - Zwijnaarde om het kwartier en sinds november 2016 om de 10 minuten; lijn 22 reed om de 20 minuten tussen het Dienstencentrum Gentbrugge en de Kouter.

Dirk Busschaert, directeur De Lijn Oost-Vlaanderen: ‘Vooral voor de inwoners van Gentbrugge, Heusden, Melle en Zwijnaarde betekent de vernieuwde lijn 2 een mooie verbetering van het aanbod. Maar eigenlijk profiteren alle reizigers op lijn 2 van deze opwaardering.’

45 % meer capaciteit vanaf dit najaar

Reizigers kunnen niet alleen vaker de tram nemen op lijn 2, De Lijn bouwt de komende maanden ook de capaciteit uit. Vanaf dit najaar zal tramlijn 2 bijna uitsluitend met Hermelijnen worden bediend. Door de levering van 16 nieuwe Albatrostrams kan De Lijn evenveel kleinere en oudere PCC’s uit dienst nemen, en trams herschikken over de verschillende lijnen. Door de hogere frequentie en grotere voertuigen kan lijn 2 op termijn 45 % meer reizigers op hun bestemming brengen.

100 % toegankelijke trams in het weekend en tijdens schoolvakanties

De Lijn maakte zondag ook bekend dat vanaf eind mei tijdens het weekend en tijdens schoolvakanties enkel nog grote en toegankelijke voertuigen zullen uitrijden over alle Gentse tramlijnen. Het gaat om de vijfdelige Hermelijnen en de zevendelige Albatrostrams. In normale omstandigheden zullen enkel op weekdagen nog een beperkt aantal PCC’s uitrijden. Die zijn nodig om de dienstverlening op peil te houden.

Dirk Busschaert: ‘We investeren in grote, comfortabele en toegankelijke voertuigen, we werken aan onze infrastructuur, zoals de afgelopen jaren ook op de Brabantdam en de Kouter, en we blijven inzetten op onze dienstverlening. Zo hopen we met De Lijn meer mensen te verleiden om hun wagen voor ten minste een deel van hun traject aan de kant te laten.’

Nachtlijn N21 wordt N2

Niet alleen tramlijn 21/22 werd omgedoopt tot lijn 2, ook de nachtbus kreeg een nieuwe naam. Nachtbus N2 rijdt vanaf 21 mei tussen Gent Zuid en Melle Leeuw, en tussen Gent Sint-Pieters en de nieuwe eindhalte Zwijnaarde Hutsepotstraat.

Meer informatie

Voor alle informatie met betrekking tot de dienstregeling van tramlijn 2 en nachtbus N2 kunnen reizigers terecht op de website www.delijn.be. Reizigers kunnen ook bellen naar het infonummer 070 220 200 (€ 0,30/minuut) of de app van De Lijn gebruiken (beschikbaar voor iPhone en Android).

Contacteer ons
Over De Lijn Oost-Vlaanderen

Over De Lijn in Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen werken iets meer dan 1 500 mensen voor De Lijn. De vloot in eigen beheer omvat zowat 450 bussen en 85 trams. Samen met de chauffeurs van de privé-exploitanten verzekeren de medewerkers van De Lijn elke dag de dienstverlening op ongeveer 160 vaste buslijnen over de hele provincie en 3 tramlijnen in Gent. Jaarlijks vervoeren ze bijna 109 miljoen reizigers en leggen ze in de provincie ongeveer 40 miljoen kilometer af.

De Lijn Oost-Vlaanderen
Brusselsesteenweg 361
9050 Gentbrugge