Tramhalte UZ Gent na 1 jaar groot succes

37 % meer gebruikers dan 1 jaar geleden

Een jaar na de verlenging van tramlijn 4 tot op het terrein van het UZ Gent blijkt die een succes. De Lijn telde eind februari op één dag 3 633 op- en afstappers aan de nieuwe halte UZ, 37 % meer dan in de week na de opening. Op weekdagen gebruiken vooral studenten de halte, tijdens het weekend vooral bezoekers van het UZ en omwonenden. ‘Voor een eindhalte zijn dit bijzonder goede cijfers’, zegt Davy Van Swael, woordvoerder De Lijn Oost-Vlaanderen. De Lijn stelde de resultaten gisteren voor aan de stad Gent.

Tramlijn 4 rijdt sinds 13 maart 2016 tot op het terrein van het Universitair Ziekenhuis Gent. Daarvoor legde De Lijn, in samenwerking met de stad Gent, Farys en het UZ Gent, 900 meter nieuw dubbel spoor aan. De Lijn beoogde daarmee reizigers een snelle en comfortabele tramverbinding aan te bieden tussen het station Gent Sint-Pieters en het UZ. De tram heeft absolute prioriteit aan de verkeerslichten en brengt reizigers zo in minder dan 10 minuten van aan het station Gent Sint-Pieters naar een tramhalte vlak bij de hoofdingang van het ziekenhuis. 

3 633 op- en afstappers op één dag

De Lijn stelt een jaar na de indienstname van de tramhalte UZ een erg goed gebruik vast. Uit tellingen blijkt dat op een weekdag, tussen 7 uur en 19 uur, 3 633 reizigers aan de halte op- of afstappen. Dat is 37 % meer dan bij een telling in de eerste week na de indienstname van de halte. Tijdens het weekend telde De Lijn ongeveer 800 gebruikers per dag.

Datum telling weekdagen
(van 7 uur tot 19 uur)
Opstappers Afstappers Totaal gebruik
Donderdag 17 maart 2016 1 321 1 326 2 647
Donderdag 20 oktober 2016 1 746 1 362 3 158
Donderdag 23 februari 2017 1 854 1 779 3 633

Studenten, bezoekers van het UZ en omwonenden

Op weekdagen maken vooral studenten gebruik van de tramhalte UZ (43 % van de bevraagde reizigers). Tijdens het weekend zijn het vooral bezoekers (42 %), en omwonenden (43 %).

81 % van de bevraagde opstappers komt  van het Universitair Ziekenhuis. Het gaat dan om studenten, patiënten en medewerkers. De meeste reizigers (74 %) stappen af aan het station Gent Sint-Pieters.

Lijn 4 verder aantrekkelijker maken

De Lijn is tevreden met de gebruikscijfers van de tramhalte UZ. ‘Onze reizigers stellen de vlotte verbinding tussen het UZ en het station Gent Sint-Pieters, met een tram om de 7,5 minuten op weekdagen,  duidelijk op prijs’, zegt Davy Van Swael. ‘Maar we kunnen lijn 4 nog versterken, door maatregelen te nemen om de doorstroming te bevorderen en tussen de as UZ-Muide te bedienen met Albatrostrams. We hopen daar binnenkort mee van start te gaan. Op langere termijn willen we de hele lijn 4 kunnen bedienen met onze grootste, comfortabele en toegankelijke trams. Daarvoor moeten we de haltes aanpassen. De besprekingen daarover met de stad Gent lopen.’

‘Ten slotte onderzoeken we ook de mogelijkheid om aan het UZ een extra tramhalte voor lijn 4 te voorzien aan de De Pintelaan. Dat moeten we grondig bekijken, met het oog op het comfort van álle reizigers.’

Contacteer ons
Over De Lijn Oost-Vlaanderen

Over De Lijn in Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen werken iets meer dan 1 500 mensen voor De Lijn. De vloot in eigen beheer omvat zowat 450 bussen en 85 trams. Samen met de chauffeurs van de privé-exploitanten verzekeren de medewerkers van De Lijn elke dag de dienstverlening op ongeveer 160 vaste buslijnen over de hele provincie en 3 tramlijnen in Gent. Jaarlijks vervoeren ze bijna 109 miljoen reizigers en leggen ze in de provincie ongeveer 40 miljoen kilometer af.

De Lijn Oost-Vlaanderen
Brusselsesteenweg 361
9050 Gentbrugge