Trambrug wordt geplaatst over R4 en Ringvaart

Trambrug wordt geplaatst over R4 en Ringvaart

Op 5 en 6 september R4 volledig afgesloten in beide richtingen

In het weekend van 5 en 6 september wordt het tweede deel van de trambrug in Zwijnaarde geplaatst, dit keer over de R4 en de Ringvaart. Hiervoor zal de R4 volledig afgesloten worden in beide richtingen. Deze brug is een deel van de nieuwe tramverbinding tussen Gent centrum en Zwijnaarde.

 

Plaatsen brug over het water

Op 4, 5 en 6 september wordt de stalen trambrug over de R4 en de Ringvaart geplaatst. De brug bestaat uit drie delen die op schepen zullen worden aangevoerd en met kranen op de pijlers worden gehesen. De hele constructie is zo’n 120 meter lang en weegt ongeveer 580 ton.

 

Planning

Zaterdagochtend wordt het eerste brugdeel aan de kant van Zwijnaarde geplaatst. ’s Middags volgt de constructie aan de zijde van Gent. Zondagochtend is dan het middenstuk van de trambrug aan de beurt.

 

Bereikbaarheid

Op 4, 5 en 6 september zal de R4 ter hoogte van Zwijnaarde volledig afgesloten zijn in beide richtingen vanaf vrijdag 22 uur tot het einde van de werkzaamheden op zondag, ten laatste om middernacht.

  • Op de binnenring zullen de oprit aan de Ghelamco Arena naar de R4 en de afrit van de E17 naar de R4 afgesloten zijn;
  • Op de buitenring zal de oprit van de N60 naar de R4 afgesloten zijn.

Het autoverkeer wordt omgeleid.

  • Bestuurders komende van de E17 en de binnenring van de R4 ter hoogte van Merelbeke worden omgeleid via de E40 richting Oostende tot in Sint-Denijs-Westrem;
  • Auto’s komende van de binnenring van de R4 ter hoogte van de Hundelgemsesteenweg in Merelbeke worden omgeleid via de rotonde aan de Ghelamco Arena, de Corneel Heymanslaan, de Burggravenlaan en de Krijgslaan;
  • Bestuurders komende van Gent Zuid worden omgeleid via de B401, de rotonde aan Bellevue, de Burggravenlaan en de Krijgslaan;
  • Wagens komende van de buitenring van de R4 ter hoogte van Sint-Denijs-Westrem worden omgeleid via de E40 richting Brussel tot in Merelbeke.

 

Afwerking trambrug

Om de trambrug op een veilige manier te kunnen afwerken, zal er nog tot oktober een rijstrook afgesloten blijven in beide richtingen van de R4.

 

Nieuwe trambruggen

In het kader van de uitbreiding van het Gentse tramnet legt De Lijn een nieuwe tramverbinding tussen Gent centrum en Zwijnaarde. Hiervoor zal de tram de E40, de R4 en de Ringvaart kruisen. Dat zal gebeuren door middel van twee nieuwe trambruggen. De nieuwe bruggen kunnen gebruikt worden door trams en fietsers en zijn voorzien van een dubbel tramspoor en een apart vrijliggend fietspad.

 

Pegasusplan

De tramverlenging naar Zwijnaarde past binnen het Pegasusplan waarmee De Lijn en de stad Gent het tramnet in en rond Gent willen versterken. De uitbouw van het openbaar vervoer en voornamelijk een sterk tramnet moet de reiziger meer comfort en snelheid bieden en de mobiliteit in de stad garanderen. Met de uitbreiding van het tramnet wil De Lijn tegen 2025 15 miljoen extra reizigers vervoeren.

Contacteer ons
Over De Lijn Oost-Vlaanderen

Over De Lijn in Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen werken iets meer dan 1 500 mensen voor De Lijn. De vloot in eigen beheer omvat zowat 450 bussen en 85 trams. Samen met de chauffeurs van de privé-exploitanten verzekeren de medewerkers van De Lijn elke dag de dienstverlening op ongeveer 160 vaste buslijnen over de hele provincie en 3 tramlijnen in Gent. Jaarlijks vervoeren ze bijna 109 miljoen reizigers en leggen ze in de provincie ongeveer 40 miljoen kilometer af.

De Lijn Oost-Vlaanderen
Brusselsesteenweg 361
9050 Gentbrugge