Pendelbus 22 houdt op te bestaan

Tram 2 en buslijnen 3 en 9 zijn alternatief

Met 16 reizigers per dag en alternatieven op wandelafstand, is het budgettair niet langer verantwoord om de pendelbus 22 verder in dienst te houden. De Lijn stopt dan ook op 28 oktober 2017 definitief met de bediening van pendelbus 22 in Gentbrugge. Pendelbus 22 bedient de aftakking van de vroegere tramlijn 22 (haltes Pirennelaan en Braemkasteel) en de achterliggende wijk ter hoogte van het Dienstencentrum in Gentbrugge.

De pendeldienst werd als proefproject opgestart na de indienstname van de hertekende tramlijn 2 en in afwachting van de ingebruikname van de nieuwe stelplaats Wissenhage. Het proefproject kende al een onderbreking tijdens de zomermaanden juli en augustus maar werd bij de start van het nieuwe schooljaar weer opgestart. Uit de laatste evaluatie blijkt dat de pendelbus 22 zwak blijft scoren.

Slechts 16 reizigers per dag

Pendelbus 22 voert 54 ritten per dag uit, in een lus met als haltes Dienstencentrum, Verhaerenlaan, Schooldreef, Tennisstraat, Voetbalstraat en Hazenakker. Via de haltes Schooldreef en Tennisstraat verzekert de pendelbus aansluiting op tramlijn 2.

Uit de laatste evaluatie blijkt dat de pendelbus 22 zwak blijft scoren. Gemiddeld vervoert de pendelbus 16 reizigers per dag of slecht 0,3 per rit. Amper 1 rit op 4 wordt uitgevoerd met reizigers aan boord.

‘Met deze gebruikscijfers is het budgettair niet langer verantwoord om de pendelbus 22 verder in dienst te houden. De Lijn stopt dan ook op 28 oktober 2017 definitief met de bediening van pendelbus 22 in Gentbrugge’, zegt Dirk Busschaert, directeur De Lijn Oost-Vlaanderen.

Alternatieven

‘Reizigers hebben met  tramlijn 2 en buslijnen 3 en 9 volwaardige alternatieven op wandelafstand. Daarnaast zijn er ook nog de buslijnen 20, 27/28 en 94/96’, verduidelijkt Valerie Leeman, woordvoerder De Lijn Oost-Vlaanderen.

Tramlijn 2, buslijnen 3 en 9

Tramlijn 2, met haltes langs de Brusselsesteenweg in Gentbrugge, rijdt in de week om de 7,5 minuten tussen Melle Leeuw en Zwijnaarde, via Gent Zuid en Gent Sint-Pieters. Reizigers kunnen er opstappen aan de haltes Pecherstraat, Tennisstraat, Schooldreef en P+R Gentbrugge.

De bushalte Gentbrugge Braemkasteel wordt bediend door buslijnen 3 en 9. Buslijn 3 rijdt om de 6 minuten tussen Gentbrugge Braemkasteel en Mariakerke Post, via Gent Dampoort en de Korenmarkt. Buslijn 9 rijdt om de 15 minuten tussen Gentbrugge Groeningewijk en Mariakerke Post, via Gent Sint-Pieters. Door de werkzaamheden in de Braemstraat is er tijdelijk een aangepaste reisweg via de Land van Rodelaan, met tijdelijke halte.

Buslijnen 20, 27/28 en 94/96

De haltes van deze buslijnen, die met een uur frequentie rijden, zijn gelegen langs de Brusselsesteenweg in Gentbrugge.

Reizigers richting Gent Sint-Pieters kunnen de buslijnen 27/28 en 94/96 nemen aan de haltes Pecherstraat, Tennisstraat, Schooldreef en Arsenaal. Aan de haltes Schooldreef en Arsenaal kunnen reizigers ook buslijn 20 nemen richting Gent Zuid.

Historiek

Sinds 21 mei 2017 zijn de BRAVOKO-werken in Gent beëindigd en rijdt tramlijn 2 opnieuw via de Brabantdam en de Kouter van Melle naar Zwijnaarde aan verhoogde frequentie (7, 5 minuten i.p.v. 10 minuten). Sindsdien bedient tramlijn 2 de haltes Braemkasteel en Pirennelaan in Gentbrugge niet meer. Het betreft een tijdelijke maatregel tot de ingebruikname van de stelplaats Wissenhage in de Nieuwevaart in Gent.


Op vraag van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts en in overleg met de stad Gent en omwonenden, legde De Lijn een pendelbus in, die de wijk ter hoogte van de Braemkasteelstraat, de plaatselijke scholen, het dienstencentrum en de Gentbrugse Meersen vlot toegang gaven tot lijn 2.

Meer informatie

Voor alle informatie met betrekking tot de dienstregeling kunnen reizigers terecht op de website www.delijn.be. Reizigers kunnen ook bellen naar het infonummer 070 220 200 (€ 0,30/minuut) of de app van De Lijn gebruiken (beschikbaar voor iPhone en Android).

Contacteer ons
Valerie Leeman Woordvoerder, De Lijn Oost-Vlaanderen
Valerie Leeman Woordvoerder, De Lijn Oost-Vlaanderen
Over De Lijn Oost-Vlaanderen

Over De Lijn in Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen werken iets meer dan 1 500 mensen voor De Lijn. De vloot in eigen beheer omvat zowat 450 bussen en 85 trams. Samen met de chauffeurs van de privé-exploitanten verzekeren de medewerkers van De Lijn elke dag de dienstverlening op ongeveer 160 vaste buslijnen over de hele provincie en 3 tramlijnen in Gent. Jaarlijks vervoeren ze bijna 109 miljoen reizigers en leggen ze in de provincie ongeveer 40 miljoen kilometer af.

De Lijn Oost-Vlaanderen
Brusselsesteenweg 361
9050 Gentbrugge