Oost-Vlaanderen krijgt 20 nieuwe hybride bussen

Bussen kunnen volledig elektrisch rijden in stadskernen

Oost-Vlaanderen krijgt binnenkort 20 extra hybride bussen. Daarmee stijgt het aantal hybride bussen in de provincie naar 70, of meer dan 1 op 6. Met deze investering van ruim 6 miljoen euro werkt De Lijn voort aan de vergroening en verjonging van haar vloot. De eerste nieuwe voertuigen worden volgend voorjaar in gebruik genomen.

 

‘Goed voor het milieu en de portemonnee’

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts:

‘We hebben het investeringsbudget van De Lijn fors verhoogd om de voertuigenvloot versneld te kunnen vernieuwen. We investeren in moderne, snelle, comfortabele en duurzame voertuigen. Zo sparen we het milieu en op termijn ook onze eigen portemonnee. Een hybride bus verbruikt ruim 20 procent minder, wat per bus neerkomt op 5 400 liter diesel per jaar. Daardoor ligt ook de uitstoot van CO2 een pak lager, wat goed is voor de luchtkwaliteit. Omdat VDL uit Roeselare het contract kon binnenhalen, geeft deze investering ook een impuls aan Vlaamse constructeur.’

Directeur Dirk Busschaert wijst op de voordelen voor het milieu:

‘Eerst en vooral zijn deze stille en comfortabele bussen goed nieuws voor  onze reizigers en chauffeurs. Daarnaast wint ook de luchtkwaliteit er veel bij. Omdat ze remenergie recupereren, zijn hybride bussen tot een kwart stiller en zuiniger. Dankzij deze 20 hybride bussen sparen we in Oost-Vlaanderen jaarlijks 108 000 liter diesel uit en komt er 228 ton minder CO2 in de lucht. Deze winst komt bovenop die van de 50 hybride bussen die we al hebben in Gent. Alle bussen hebben ook een roetfilter.’

Vloot 70 hybride bussen in Oost-Vlaanderen

Dankzij de instroom van 20 hybride bussen (type: Citea SLE Hybrid) groeit de hybride vloot in Oost-Vlaanderen 70. Dat is een kwart van de hybride vloot van De Lijn.

De nieuwe hybride bussen kunnen over een beperkte afstand volledig elektrisch rijden. Dit is erg gunstig voor het gebruik en aangenaam voor de chauffeur. Zo kunnen de buslijnen vanuit de streek op termijn nagenoeg zonder uitstoot in de steden rondrijden. Elders rijden ze hybride, dus met een mix van batterijen en een dieselmotor. De bussen kunnen ook over hun hele traject elektrisch rijden, mits ze daarvoor aangepast worden en er installaties voor snelladen langs hun trajecten komen.

 

Laatste aankoop dieselbussen

Vanaf 2019 koopt De Lijn alleen nog bussen met een alternatieve aandrijving, op voorwaarde dat de technologie op punt staat. Het gaat om hybride bussen, bussen op waterstof en op elektriciteit. Het Klimaatfonds van de Vlaamse overheid zorgt voor extra middelen voor de versnelde vergroening. Eind 2019 wil De Lijn ook twee elektrische bussen in gebruik nemen in Gent.

Contacteer ons
Valerie Leeman Woordvoerster Oost-Vlaanderen, De Lijn Oost-Vlaanderen
Valerie Leeman Woordvoerster Oost-Vlaanderen, De Lijn Oost-Vlaanderen
Over De Lijn Oost-Vlaanderen

Over De Lijn in Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen werken iets meer dan 1 500 mensen voor De Lijn. De vloot in eigen beheer omvat zowat 450 bussen en 85 trams. Samen met de chauffeurs van de privé-exploitanten verzekeren de medewerkers van De Lijn elke dag de dienstverlening op ongeveer 160 vaste buslijnen over de hele provincie en 3 tramlijnen in Gent. Jaarlijks vervoeren ze bijna 109 miljoen reizigers en leggen ze in de provincie ongeveer 40 miljoen kilometer af.

De Lijn Oost-Vlaanderen
Brusselsesteenweg 361
9050 Gentbrugge