Nieuwe tramverlenging Zwijnaarde feestelijk geopend

Tramlijn 21 rijdt door tot Zwijnaarde Bibliotheek

Maandag 24 oktober 2016 — Een snelle, vlotte en comfortabele verbinding van Zwijnaarde naar Gent Sint-Pietersstation en Gent Centrum. Vanaf vandaag is het zover: tramlijn 21 rijdt vanuit Melle door tot Zwijnaarde Bibliotheek. En dat is niet alles: samen met de Stad Gent, Farys en AWV zorgde De Lijn voor een nieuw straatbeeld van de oude heirbaan.

Vlotte verbinding Zwijnaarde - Gent

Met ongeveer 2 kilometer extra dubbelspoor en 3 nieuwe haltes, rijdt tramlijn 21 in 15 minuten vlot tussen Zwijnaarde en het Sint-Pietersstation. Op weekdagen rijdt de tram er om de 10 minuten. Zowel voor de inwoners, handelaars als bedrijven betekent dit een nieuwe, vlotte en comfortabele verbinding.

Feestelijke inhuldiging

Samen met Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken, Daniël Termont, burgemeester van de Stad Gent, Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit en Openbare werken van de Stad Gent en de inwoners van Zwijnaarde, werd het nieuwe tramtraject vandaag feestelijk ingehuldigd.

Dirk Busschaert, directeur De Lijn Oost-Vlaanderen:

De werken liepen niet van een leien dakje en we weten dat we veel geduld vroegen van de inwoners van Zwijnaarde. We willen hen hier dan ook voor bedanken.

Zo’n 5 000 omwonenden kregen een uitnodiging voor het openingsfeest in de bus samen met een gratis 10-rittenkaart om meteen het nieuwe aanbod uit te proberen.

1 500 omwonenden waren aanwezig om te klinken op de nieuwe tramverlenging. De hermelijntram die voor het eerst het nieuwe tramtraject inreed, werd voorgegaan door een oude dieseltram, verwijzend naar de dieseltrams die voor het laatst in 1954 in Zwijnaarde reden.                                                                               

Grondige heraanleg

Tramprojecten zijn meer dan alleen maar sporen trekken. Bij de tramverlenging in Zwijnaarde werden Heerweg-Noord en -Zuid grondig gerenoveerd. De straten werden heraangelegd met brede voet- en fietspaden. Er kwamen nieuwe rioleringen en een nieuw wegdek. We bouwden trambruggen over de Ringvaart en de E40 en legden buurtparkings en een nieuwe eindhalte aan.

De tram rijdt opnieuw tot in Zwijnaarde.<br/>Foto: David Plas
Marianne Thysebaert Woordvoerster at De Lijn Oost-Vlaanderen