Met De Lijn vlot en veilig naar het lichtfestival Gent

Extra voordelig heen en terug dankzij stad Gent

Tijdens het Lichtfestival Gent (31/01 – 4/2) kunnen de vele nieuwsgierigen opnieuw rekenen op De Lijn. Er worden extra trams en bussen ingezet. Onze chauffeurs brengen de bezoekers tot vlakbij het evenement. Dankzij tussenkomst van de stad Gent reis je dit jaar extra voordelig met de speciale heen en terug vervoerbewijzen. Een digitaal heen en terug ticket kost 2,15 euro (incl. operatorkost), een gewoon heen en terug evenemententicket kost 3 euro. Op zondag 4 februari reis je zelfs helemaal gratis met tram en bus in Gent. Reizigers vinden alle informatie via delijn.be/lichtfestival.

Extra trams en bussen

Tijdens dit evenement wordt vanaf 19 uur (op zondag vanaf 18 uur) geen verkeer meer toegelaten binnen het parcours. De tramlijnen 2 en 4 kruisen normaal het parcours en worden onderbroken. Lijn 1 ondervindt geen hinder.

Lijn 2 Zwijnaarde – Gent Sint-Pieters – Melle Leeuw wordt opgesplitst in 2 deeltrajecten:

 • Melle Leeuw – Gent Zuid

 • Zwijnaarde – Zonnestraat (Kouter)

Lijn 4 Gent UZ – Stelplaats Gentbrugge wordt momenteel onderbroken door de werken Sassekaai, maar zal tijdens het Lichtfestival in 3 deeltrajecten worden opgesplitst:

 • Gentbrugge Stelplaats – Gent Zuid

 • Langesteenstraat – Muide

 • Muide (Tolpoort) – Gent UZ

Verschillende buslijnen die het parcours kruisen worden vanaf 19 uur (op zondag vanaf 18 uur) onderbroken tussen Poel en Zuid:

 • Lijn 3 (Mariakerke Post - Gentbrugge Braemkasteel

 • Lijn 17/18 (Drongen - P+R Oostakker)

 • Lijn 38/39 (Sint-Amandsberg Achtendries/Oostakker Dorp - Blaarmeersen)

Er worden extra trams en bussen ingezet om alle Lichtfestival-bezoekers vlakbij het evenement te brengen. Zo is er om de 5 minuten een tram tussen de Korenmarkt en Flanders Expo.  De lijnen die de P+R locaties aan de rand van de stad bedienen en tot vlakbij het parcours komen, krijgen een hogere frequentie. Zo worden er op lijn 70 (Oostakker - Gent - Zwijnaarde) op het deeltraject Zuid - Oostakker Dorp extra ritten ingelegd, die speciaal langer rijden. Maar ook op lijn 76 (De Pinte - Gent - Lochristi - Wachtebeke) worden op het deeltraject Gent Sint-Pieters - P+R Oostakker extra ritten ingelegd, die speciaal langer rijden.

Ook het nachtnet zal tijdens deze editie van het Lichtfestival Gent rijden. Bij het eerste afreismoment (voor middernacht) volgen de nachtbussen een omleiding rond het parcours.

 

Speciale heen en terug vervoerbewijzen

Dankzij tussenkomst van de stad Gent reis je dit jaar extra voordelig heen en terug naar het Lichtfestival. Nieuw dit jaar is het speciale heen en terug sms-ticket. Wie DLG stuurt naar 4884, reist voor slechts 2.15 euro incl. operatorkost, veilig heen en terug. ER is ook nog steeds een heen en terug evenementenbiljet Lichtfestival, voor 3 euro. Dit is te koop in de Lijnwinkels vanaf 29 januari. Vanaf 31 januari is het ook beschikbaar in de mobiele Lijnwinkel en de grote automaten. Op  zondag 4 februari is tram en bus in Gent zelfs helemaal gratis. Alle gewone vervoerbewijzen (abonnementen, lijnkaarten, …) zijn eveneens geldig tijdens het Lichtfestival.

 

Bereikbaarheid

Wie toch met de wagen komt kan die best gratis parkeren op een van de P+R locaties aan de rand van de stad en verder reizen met tram of bus. Een overzicht:

 • P+R Flanders Expo telt duizenden parkeerplaatsen en ligt vlak naast afrit 14 op de E40. Elke 5 minuten  rijdt een tram tot de Korenmarkt, vlakbij het parcours.

 • P+R Gentbrugge heeft plaats voor 200 wagens. Vlak aan het viaduct E17, afrit 10, rijdt tramlijn 2 om de 10 minuten tot Gent Zuid, tot aan het parcours.

 • P+R Gentbrugge Arsenaal ook gelegen vlak aan E17 afrit 10 op N9 richting Melle geeft plaats aan 250 wagens. Neem tramlijn 2, om de 10 minuten, tot Gent Zuid tot aan het parcours.

 • P+R Oostakker op de Antwerpsesteenweg ter hoogte van Carrefour (R4, afrit 3 Oostakker) heeft 200 parkeerplaatsen. De buslijnen 17/18 en 76/ 77/78 rijden respectievelijk om de 23 minuten en om de 30 minuten (zaterdag om de 15 minuten) tot de Dampoort of Gent Zuid, nabij het parcours.

 • P+R Bourgoyen in Mariakerke telt 250 parkeerplaatsen. Buslijn 3 brengt de bezoekers van het Lichtfestival om de 15 minuten tot aan de Poel, vlakbij het parcours.

 • P+R Blaarmeersen parking Oost telt 700 plaatsen en buslijnen 38 en 39 rijden om de 20 minuten tot aan de Poel, vlakbij het Lichtfestival.

 • P+R Neptunus heeft plaats voor 150 wagens. Lijn 1 brengt bezoekers om de 15 minuten tot aan de Korenmarkt, vlakbij het parcours.

Toegankelijkheid

Tijdens het lichtfestival wordt een maximum aan toegankelijke voertuigen ingezet. Gezien de verwachte drukte tijdens het lichtfestival vragen wij rolstoelgebruikers echter om hun rit, op welke lijn ook, op voorhand te reserveren, enkel op die manier kunnen wij de verplaatsing garanderen. Een rolstoeltoegankelijke rit kan gereserveerd worden op het nummer 09 211 91 93.

Lichtfestival parcours

De vierde editie van het Lichtfestival wordt uitgebreid met een extra dag en zal plaatsvinden van woensdag 31 januari tot en met zondag 4 februari 2018. Ook het parcours wordt aangepast.

In 2011 en 2012 liep het parcours van Lichtfestival Gent vooral door het historisch centrum, in 2015 kwam daar het kunstenkwartier bij. In 2018 zal naast het kunstenkwartier met vele universiteitsgebouwen en het historisch centrum met boeiende cultuur-historische architectuur, ook een stadsdeel in de route worden opgenomen dat het industriële verleden van Gent belicht. Het parcours zal dus van het Sint-Pietersplein tot aan het MIAT en het Zondernaampark lopen.

Informatie

Reizigers kunnen via delijn.be/lichtfestival alle informatie over de bereikbaarheid en speciale vervoerbewijzen terugvinden.

==== einde persbericht ====

U kunt met uw persvragen steeds terecht bij woordvoerster Marianne Thysebaert op het nummer 0479 77 87 62

Contacteer ons
Marianne Thysebaert Woordvoerster, De Lijn Oost-Vlaanderen
Marianne Thysebaert Woordvoerster, De Lijn Oost-Vlaanderen
Over De Lijn Oost-Vlaanderen

Over De Lijn in Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen werken iets meer dan 1 500 mensen voor De Lijn. De vloot in eigen beheer omvat zowat 450 bussen en 85 trams. Samen met de chauffeurs van de privé-exploitanten verzekeren de medewerkers van De Lijn elke dag de dienstverlening op ongeveer 160 vaste buslijnen over de hele provincie en 3 tramlijnen in Gent. Jaarlijks vervoeren ze bijna 109 miljoen reizigers en leggen ze in de provincie ongeveer 40 miljoen kilometer af.

De Lijn Oost-Vlaanderen
Brusselsesteenweg 361
9050 Gentbrugge