Maandag- en dinsdagnacht plaatsing nieuwe trambrug over E40 in Zwijnaarde

Begin volgende week wordt over de E40 in Zwijnaarde een nieuwe trambrug geplaatst. Om de hinder voor het autoverkeer tot een minimum te beperken, hebben de werken maandag- en dinsdagnacht plaats. Tegen de ochtendspits kan het autoverkeer ongehinderd onder het nieuwe brugdek door rijden. De Lijn nodigt de buurtbewoners maandagavond uit om dit huzarenstuk van dichtbij te volgen.

 

Trambrug voor uitbreiding naar Zwijnaarde

De nieuwe trambrug is nodig voor de verlenging van tramlijn 21/22 van Gent centrum naar Zwijnaarde. Hiervoor moet de tram de E40, de R4 en de Ringvaart kruisen. Dat zal gebeuren met twee nieuwe trambruggen. Alleen trams en fietsers kunnen de nieuwe brug gebruiken. Op de bruggen komt een dubbel tramspoor en een apart en vrijliggend fietspad.

Tijdens de nachten van maandag 26 en dinsdag 27 januari wordt de dragende structuur van de nieuwe trambrug over de E40 geplaatst. In de loop van maart wordt het fietspad aan de brug bevestigd.

 

1 rijrichting ’s nachts afgesloten van 21 tot 6 uur

De plaatsing van de brug verloopt in twee fasen. Bij elke fase wordt de E40 ter hoogte van Zwijnaarde in één richting afgesloten voor alle verkeer. In de nacht van maandag op dinsdag is de E40 richting Brussel afgesloten. De nacht van dinsdag op woensdag is dat het geval richting Oostende.

De werkzaamheden duren van 21 uur tot 6 uur de ochtend nadien. Om 21 uur wordt een rijvak afgesloten voor de plaatsing van een kraan. Van 22 uur tot 6 uur zijn alle rijvakken afgesloten. Het verkeer voor het afgesloten rijvak volgt een omleiding via de R4. Richting Oostende is dat vanaf het knooppunt Merelbeke, richting Brussel vanaf afrit 14 (Sint-Denijs-Westrem). De aannemer zal de werfzone zo snel mogelijk vrijmaken, zodat het autoverkeer tegen de ochtendspits ongehinderd onder het nieuwe brugdeel door kan rijden.

 

5 brugliggers van 80 ton en 28 meter

Een uitzonderlijk transport voert de brugliggers aan uit Nederland. Een ligger weegt 80 ton en is 28 meter lang. Elke nacht moeten 5 liggers op hun plaats gelegd worden. Het plaatsen van de liggers is precisiewerk en vergt een uur per ligger. Een kraan neemt daarbij de volledige breedte van de E40 in en zal de liggers vanop de bestaande brug op de pijlers hijsen. Wie dit huzarenstuk graag van dichtbij volgt, is welkom op maandagavond.

 

‘15 miljoen extra reizigers door uitbreiding tramnet’

De tramverlenging naar Zwijnaarde maakt deel uit van het Pegasusplan van De Lijn. Daarmee willen de vervoermaatschappij en het stadsbestuur het tramnet in en rond de stad versterken.

 

Directeur Dirk Busschaert van De Lijn Oost-Vlaanderen:

‘De uitbouw van het openbaar vervoer en in het bijzonder een sterk tramnet moet de reizigers meer comfort en snelheid bieden en de mobiliteit in de stad garanderen. Met de uitbreiding van ons tramnet willen we tegen 2025 15 miljoen extra reizigers vervoeren.’

Contacteer ons
Tania Fierens woordvoerster De Lijn Oost-Vlaanderen, De Lijn Oost-Vlaanderen
Tania Fierens woordvoerster De Lijn Oost-Vlaanderen, De Lijn Oost-Vlaanderen
Over De Lijn Oost-Vlaanderen

Over De Lijn in Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen werken iets meer dan 1 500 mensen voor De Lijn. De vloot in eigen beheer omvat zowat 450 bussen en 85 trams. Samen met de chauffeurs van de privé-exploitanten verzekeren de medewerkers van De Lijn elke dag de dienstverlening op ongeveer 160 vaste buslijnen over de hele provincie en 3 tramlijnen in Gent. Jaarlijks vervoeren ze bijna 109 miljoen reizigers en leggen ze in de provincie ongeveer 40 miljoen kilometer af.

De Lijn Oost-Vlaanderen
Brusselsesteenweg 361
9050 Gentbrugge