Gents nachtnet verleidt 6 % meer reizigers in 2016

Steeds meer Gentenaars vinden de weg naar het Gentse nachtnet. In 2016 vervoerden de nachtbussen van De Lijn in Oost-Vlaanderen 133 500 reizigers. Dat is een stijging met 6% tegenover 2015. De maand december was met bijna 17 000 reizigers een absolute piekmaand voor het nachtnet.

In 2016 maakten 133 491 reizigers gebruik van de Gentse nachtbussen. Dat is een stijging met 6% tegenover 2015, toen 126 003 reizigers de nachtbus namen. In 2016 vervoerden de Gentse nachtbussen gemiddeld 435 reizigers per dag.

De 8 nachtbussen rijden alle dagen van de week tot 1 uur ’s nachts met een frequentie van 45 minuten. Ze volgen hetzelfde traject en hebben hetzelfde lijnnummer als overdag, voorafgegaan door een ‘N’. In het centrum van Gent kan je aan elke halte op- en afstappen, net als overdag. Buiten het centrum kan je enkel staduitwaarts opstappen.

Nachtlijn N1 volgt voor een groot deel de route van tramlijn 1 en rijdt tussen Flanders Expo en Wondelgem. De lijn N4 rijdt tussen Gent Sint-Pietersstation en Gentbrugge Moscou, nachtlijn N3 bedient Gentbrugge en Mariakerke, N21 pendelt tussen Gent-Zuid en Melle Leeuw, en tussen Gent Sint-Pietersstation en Zwijnaarde, N5 pendelt tussen Gent-Zuid en het UZ, en N17 rijdt van het centrum naar P+R Oostakker en van Gent naar Drongen dorp. Oostakker dorp heeft nachtbus N70 en nachtlijn N76 gaat tot Sint-Denijs-Westrem dorp.

Nachtbus N1 vaakst gebruikt

Nachtlijn N1 vervoerde vorig jaar 39 355 reizigers, goed voor 29,5% van het totale aantal. Daarmee is lijn N1, die onder meer halt houdt aan de Korenmarkt, het station Gent Sint-Pieters en Flanders Expo, de populairste van de acht nachtlijnen.

Piek in december

Net als in 2015 telde De Lijn vorig jaar in december de meeste reizigers op het nachtnet: 16 904. Dat waren er

1 805 meer dan een jaar eerder. Over het hele jaar 2016 konden de nachtbussen gemiddeld 11 124 reizigers per maand verleiden.

Donderdag, vrijdag en zaterdag populairste dagen

Meer dan de helft van de reizigers maakt gebruik van het nachtnet op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond. Vrijdag en zaterdag blijven de populairste avonden, met elk ca. 20 % van het totale reizigersaantal. 15 % van de reizigers maakte gebruik van het nachtnet op donderdagavond.

Nachtnet steeds meer ingeburgerd

De Lijn is tevreden dat het nachtnet steeds vaker gebruikt wordt. “Gent is een actieve stad, een studentenstad en een culturele stad. Dat willen we ondersteunen door ook in de latere uurtjes openbaar vervoer aan te bieden”, zegt Dirk Busschaert, directeur De Lijn Oost-Vlaanderen.

De Lijn voert actief promotie voor het nachtnet en heeft samenwerkingsverbanden met cultuurhuizen NTGent en de Handelsbeurs. Wie daar een voorstelling bijwoont, kan zijn toegangsticket ook gebruiken als vervoerbewijs op de bus of tram.

Contacteer ons
Davy Van Swael Woordvoerder, De Lijn Oost-Vlaanderen
Davy Van Swael Woordvoerder, De Lijn Oost-Vlaanderen
Over De Lijn Oost-Vlaanderen

Over De Lijn in Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen werken iets meer dan 1 500 mensen voor De Lijn. De vloot in eigen beheer omvat zowat 450 bussen en 85 trams. Samen met de chauffeurs van de privé-exploitanten verzekeren de medewerkers van De Lijn elke dag de dienstverlening op ongeveer 160 vaste buslijnen over de hele provincie en 3 tramlijnen in Gent. Jaarlijks vervoeren ze bijna 109 miljoen reizigers en leggen ze in de provincie ongeveer 40 miljoen kilometer af.

De Lijn Oost-Vlaanderen
Brusselsesteenweg 361
9050 Gentbrugge