Gent krijgt 30 nieuwe hybride bussen

Besparing 302 000 liter diesel per jaar

Gent krijgt dit jaar 30 nieuwe hybride bussen. Dankzij deze bussen kan De Lijn in Oost-Vlaanderen elk jaar 302.000 liter diesel uitsparen. Dinsdag heeft De Lijn in Leuven de eerste van de 138 nieuwe hybride bussen in gebruik genomen. Daarmee verschijnt de grootste bestelling van hybride bussen ooit door De Lijn in het straatbeeld. De bussen worden gebouwd bij Van Hool uit Lier en VDL uit Roeselare.

 

‘Schonere lucht en goedkoper’

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts:

‘We blijven de vloot van De Lijn vernieuwen. Met deze investering in ultramoderne voertuigen die stiller, zuiniger en milieuvriendelijker zijn, hoop ik nog meer Vlamingen te verleiden om de positieve keuze voor het openbaar vervoer te maken. De reizigers krijgen meer comfort, de mensen op straat krijgen schonere lucht en de belastingbetalers sparen geld. Want met deze bussen hebben we elk jaar 1,3 miljoen liter diesel minder nodig. Dat allemaal dankzij Vlaams vernuft, ontwikkeld door onze eigen bedrijven.’

 

138 hybride bussen voor 6 steden

Door de nieuwe levering stijgt het aantal hybride bussen in Gent van 20 tot 50. De eerste bussen daarvan rijden al op de Gentse lijnen 5, 6 en 9.

De 108  overige nieuwe hybride bussen zullen rijden op de stadsnetten van Antwerpen (32), Brugge & Oostende (33),  Hasselt  (8)  en Leuven (35). Momenteel rijden al 79 hybride bussen op de stadsnetten van Antwerpen (10), Brugge (5), Gent (20), Hasselt (9) en Leuven (35). Eind dit jaar zal de vervoermaatschappij in heel Vlaanderen 217 hybride bussen hebben, of 1 bus op 10. Door de nieuwe levering verdrievoudigt de hybride vloot van De Lijn.

 

Gebouwd in Vlaanderen

De nieuwe hybride bussen zijn gebouwd in Vlaanderen: Van Hool uit Lier levert 18 citybussen, VDL Bus uit Roeselare 120 stadsbussen. Een citybus heeft plaats voor 65 mensen, een stadsbus voor 95 mensen,. Het gaat om een investering van 43 miljoen euro.

 

3 keer stiller bij vertrek

Omdat een hybride dieselelektrische bus zijn vermogen uit twee krachtbronnen haalt, is hij tot 25 procent zuiniger en 3 keer stiller dan een gewone bus. Dat komt doordat hij wordt aangedreven door enerzijds een dieselmotor, en anderzijds een batterij voor de elektrische energie. De batterij slaat de energie op die vrijkomt bij het remmen, en geeft deze energie vrij bij het vertrek of wanneer de bus extra energie nodig heeft. De bussen zijn ook uitgerust met een stop & go-systeem, waardoor de motor niet draait als de bus stilstaat. Daardoor daalt het verbruik en stoot de bus niets uit bij stilstand. Als hij opnieuw vertrekt, doet hij dat de eerste 100 meter volledig op elektrische energie.

Afhankelijk van het traject, de verkeersintensiteit en de rijstijl van de chauffeur verbruikt hij tot 25 procent minder en stoot hij ook minder schadelijke stoffen uit. Voor alle hybride bussen van De Lijn gaat het per jaar om een besparing van 1,3 miljoen liter diesel en een minderuitstoot van 3 500 ton CO2. Dat laatste is vergelijkbaar met de uitstoot van 1 355 auto’s (gerekend aan 15 000 kilometer per jaar). Voor De Lijn Oost-Vlaanderen gaat het om een jaarlijkse besparing van 302 000  liter diesel en minderuitstoot van 796 ton CO2

 

85 % bussen toegankelijk voor rolstoelen

Na de instroom van de hybride bussen zal eind dit jaar 85 procent van de eigen bussen van De Lijn toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Momenteel is 68 procent van de bussen toegankelijk. Voor het toegankelijk maken van de haltes is De Lijn afhankelijk van de wegbeheerder, dit is de gemeente of het Vlaams gewest.

Contacteer ons
Jeroen Tiebout Woordvoerder, kabinet minister Weyts
Jeroen Tiebout Woordvoerder, kabinet minister Weyts
Over De Lijn Oost-Vlaanderen

Over De Lijn in Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen werken iets meer dan 1 500 mensen voor De Lijn. De vloot in eigen beheer omvat zowat 450 bussen en 85 trams. Samen met de chauffeurs van de privé-exploitanten verzekeren de medewerkers van De Lijn elke dag de dienstverlening op ongeveer 160 vaste buslijnen over de hele provincie en 3 tramlijnen in Gent. Jaarlijks vervoeren ze bijna 109 miljoen reizigers en leggen ze in de provincie ongeveer 40 miljoen kilometer af.

De Lijn Oost-Vlaanderen
Brusselsesteenweg 361
9050 Gentbrugge