Geen bediening pendelbus 22 in Gentbrugge tijdens zomer

Tram 2 en buslijnen 3 en 9 zijn alternatief

Donderdag 29 juni 2017 — De Lijn stopt de bediening van pendelbus 22 in Gentbrugge tijdens de zomermaanden. Pendelbus 22 bedient de aftakking van de vroegere tramlijn 22 in Gent (haltes Pirennelaan en Braemkasteel) en de achterliggende wijk ter hoogte van het Dienstencentrum in Gentbrugge. De pendeldienst werd opgestart na de indienstname van de hertekende tramlijn 2 in Gent, maar werd in de eerste vier weken nauwelijks gebruikt. ‘Met 13 reizigers per dag, is het budgettair onverantwoord om de pendelbus in te leggen tijdens de zomermaanden, wanneer het aantal reizigers sowieso al lager ligt’, zegt Dirk Busschaert, Directeur De Lijn Oost-Vlaanderen. ‘Reizigers hebben met tramlijn 2 en buslijnen 3 en 9 volwaardige alternatieven op wandelafstand.’ De Lijn zal de pendelbus een nieuwe kans geven bij de start van het nieuwe schooljaar. Een definitieve evaluatie volgt in het najaar.

Sinds 21 mei 2017 zijn de BRAVOKO-werken in Gent beëindigd en rijdt tramlijn 2 opnieuw via de Brabantdam en de Kouter van Melle naar Zwijnaarde. Sindsdien bedient tramlijn 2 de haltes Braemkasteel en Pirennelaan in Gentbrugge niet meer. Op vraag van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts en in overleg met de stad Gent en omwonenden, legde De Lijn een pendelbus in, die de wijk ter hoogte van de Braemkasteelstraat, de plaatstelijke scholen, het dienstencentrum en de Gentbrugse Meersen vlot toegang gaven tot lijn 2. Het ging om een proefproject, dat na zes maanden zou worden geëvalueerd.

 

Slechts 13 reizigers per dag

Pendelbus 22 voert 54 ritten per dag uit, in een lus met als haltes Dienstencentrum, Verhaerenlaan, Schooldreef, Tennisstraat, Voetbalstraat en Hazenakker. Via de haltes Schooldreef en Tennisstraat verzekert de pendelbus aansluiting op tramlijn 2.

Na vier weken stelt De Lijn vast dat pendelbus 22 een erg laag gebruik kent. Gemiddeld vervoerde de pendelbus 13 reizigers per dag. Slechts 1 rit op de 6 werd uitgevoerd met reizigers aan boord.

‘Met deze gebruikscijfers is het budgettair onverantwoord om de pendelbus ook in te leggen tijdens de zomermaanden, wanneer het aantal reizigers sowieso lager ligt’, zegt Dirk Busschaert, Directeur De Lijn Oost-Vlaanderen.

Bij de start van het nieuwe schooljaar zal De Lijn het proefproject terug voortzetten.

‘We hebben ons ertoe verbonden om het gebruik van de pendelbus te evalueren op langere termijn en houden woord. Daarom zullen we de pendelbus terug inleggen vanaf 1 september, en het gebruik dagelijks opvolgen met het oog op een evaluatie dit najaar’, bevestigt Busschaert.

 

Alternatieven: tramlijn 2, buslijnen 3 en 9

Voor reizigers zijn tramlijn 2 en buslijnen 3 en 9 volwaardige alternatieven op wandelafstand.

Tramlijn 2, met haltes langs de Brusselsesteenweg in Gentbrugge, rijdt in de zomer om de 10 minuten tussen Melle Leeuw en Zwijnaarde, via Gent Zuid en Gent Sint-Pieters.

De bushalte Gentbrugge Braemkasteel wordt bediend door buslijnen 3 en 9. Buslijn 3 rijdt in de schoolvakantie om de 10 minuten tussen Gentbrugge Braemkasteel en Mariakerke Post, via Gent Dampoort en de Korenmarkt. Buslijn 9 rijdt om de 20 minuten tussen Gentbrugge Groeningewijk en Mariakerke Post, via Gent Sint-Pieters.

 

Meer informatie

Voor alle informatie met betrekking tot de dienstregeling kunnen reizigers terecht op de website www.delijn.be. Reizigers kunnen ook bellen naar het infonummer 070 220 200 (€ 0,30/minuut) of de app van De Lijn gebruiken (beschikbaar voor iPhone en Android).