Eerste tram in Vlaanderen tot aan voordeur van ziekenhuis

Tramlijn 4 rijdt vanaf vandaag om de 7,5 minuten tot in het hart van het UZ Gent

De Lijn, de stad Gent en het UZ Gent realiseren samen de tramverlenging van lijn 4 tot in het hart van het UZ Gent. Vanaf vandaag, 13 maart, zal tramlijn 4 om de 7,5 minuten bezoekers, patiënten en personeel tot aan de voordeur van het UZ Gent brengen. 

 

 

Om de 7,5 minuten een tram

Op weekdagen rijdt er om de 7,5 minuten een tram. De nieuwe eindhalte bevindt zich in het hart van het UZ Gent en heeft een uitstekende ligging vlakbij de gebouwen K12 en K1, het kinderziekenhuis en de poliklinieken.

 

Snelle verbinding tussen station Gent St-Pieters en UZ Gent

‘We willen oude én nieuwe reizigers verleiden met snelheid en comfort. We hebben 4 verschillende kruispunten aangepast om maximaal voorrang te geven aan de tram: lijn 4 zal altijd kunnen surfen op een groene golf. Je kan nu in een recordtijd van 10 minuutjes trammen tussen het station en de campus van het UZ, in het meest aangename vervoersmiddel. Vlaanderen heeft hier 3,9 miljoen geïnvesteerd om het verkeer weer 

vlot te trekken’, zegt Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit.

 

Groot potentieel

‘Het UZ is met zijn bijna 6 000 medewerkers een van de grootste en meest gespecialiseerde ziekenhuizen van het land. De campus wordt elke dag door meer dan 3 000 patiënten en een veelvoud aan bezoekers bezocht. Ook de studenten van de UGent worden er opgeleid. Dankzij deze nieuwe tramverbinding kunnen al deze bezoekers vaker voor het openbaar kiezen,’ zegt Dirk Busschaert, directeur De Lijn Oost-Vlaanderen.

 

Toegankelijke campus

Het ziekenhuis is bijzonder opgezet met de komst van de tram, aldus prof. Dr. Eric Mortier, afgevaardigd bestuurder van het UZ Gent: ‘De UZ-campus is drukbezocht, dus het ziekenhuis levert voortdurend inspanningen om het ziekenhuis zo bereikbaar en toegankelijk mogelijk te maken. Tram 4 is een snel en comfortabel alternatief voor de auto.’ Het UZ Gent start vandaag ook met een derdebetalersysteem voor abonnementen van De Lijn: medewerkers kunnen voortaan dus kosteloos met de tram naar het werk komen.

 

Tramverlenging ging gepaard met totale heraanleg

Naast de aanleg van 900 meter dubbelspoor, ging dit project gepaard met onder andere de volledige heraanleg van de Corneel Heymanslaan en de De Pintelaan. Deze laatste werd terug een echte laan, aangenamer, leefbaarder, met meer groen en meer ruimte voor zachte weggebruikers door nieuwe wegenis, voetpaden en fietspaden. ‘Zo is dit project niet alleen een grote stap vooruit voor de OV-gebruiker maar werd ook een veiligere en aangenamere omgeving voor de zwakke weggebruiker gerealiseerd.’ Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit en Openbare Werken. 

 

Contacteer ons
Isabelle Colbrandt Woordvoerster, De Lijn Oost-Vlaanderen
Isabelle Colbrandt Woordvoerster, De Lijn Oost-Vlaanderen
Over De Lijn Oost-Vlaanderen

Over De Lijn in Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen werken iets meer dan 1 500 mensen voor De Lijn. De vloot in eigen beheer omvat zowat 450 bussen en 85 trams. Samen met de chauffeurs van de privé-exploitanten verzekeren de medewerkers van De Lijn elke dag de dienstverlening op ongeveer 160 vaste buslijnen over de hele provincie en 3 tramlijnen in Gent. Jaarlijks vervoeren ze bijna 109 miljoen reizigers en leggen ze in de provincie ongeveer 40 miljoen kilometer af.

De Lijn Oost-Vlaanderen
Brusselsesteenweg 361
9050 Gentbrugge