De Lijn zet Albatrostram in op lijn 4 in Gent

Vanaf maandag 3 juli 2017

Vrijdag 23 juni 2017 — Vervoermaatschappij De Lijn zet vanaf maandag 3 juli Albatrostrams in op de as UZ-Muide van tramlijn 4. De Albatrostram zal niet stoppen aan de halte Sint-Denijslaan, die uit dienst gaat. De halte Rozemarijnbrug in de richting van het stadscentrum wordt verplaatst naar de Bernard Spaelaan. Op langere termijn wil De Lijn de haltes van tramlijnen 2 en 4 maximaal toegankelijk maken voor de nieuwe Albatrostrams. De vervoermaatschappij werkt daarvoor aan een plan in overleg met de stad Gent.

De Lijn neemt in de loop van 2017 16 nieuwe extralange lagevloertrams in dienst in Gent. Die vervangen de kleinere en oudere PCC-trams. Met de nieuwe trams drijft De Lijn tegen dit najaar de capaciteit op het hele Gentse tramnet op met 27%. Voor reizigers betekent meer capaciteit meer comfort.

 

Prioriteit voor de as UZ-Muide

Intussen zijn al 10 van de 16 nieuwe Albatrostrams geleverd. Om de nieuwe, grote, comfortabele en toegankelijke voertuigen snel volwaardig in dienst te kunnen nemen, voert De Lijn kleine aanpassingen uit aan de tramhaltes van lijn 4 tussen Muide en het UZ. Uit recente tellingen blijkt dat dagelijks 3 600 reizigers gebruikmaken van de tramhalte UZ, die pas vorig jaar in gebruik werd genomen.

Vanaf 3 juli zullen reizigers op de as UZ-Muide veilig kunnen op- en afstappen van de Albatrostram, maar de tramperrons zullen nog niet optimaal toegankelijk zijn. Dat vereist grotere ingrepen.

 

Haltes Sint-Denijslaan en Rozemarijnbrug

De halte Sint-Denijslaan is niet geschikt om te worden bediend door een 43 meter lange tram.

‘De locatie van de halte en de inrichting van het kruispunt zorgen ervoor dat reizigers niet veilig zouden kunnen op- of afstappen. Bij een Hermelijn, die 11 meter korter is, kan dat wel. Maar we kiezen ervoor om reizigers meer kwaliteit en comfort te bieden over het hele traject UZ-Muide, door Albatrostrams in te leggen. Dat betekent jammer genoeg dat we de huidige halte Sint-Denijslaan vanaf 3 juli niet meer bedienen’, zegt Davy Van Swael, woordvoerder De Lijn Oost-Vlaanderen.

Het dichtstbijzijnde alternatief voor reizigers is de tramhalte Sint-Pieteraalststraat, op 350 meter of 4 minuten wandelen.

Ook de tramhalte Rozemarijnbrug kan in de richting van het stadscentrum niet worden bediend door een Albatrostram. Omdat de halte in een scherpe bocht ligt, zou de chauffeur geen zicht hebben op de achterste deuren van de tram. Zo zou een onveilige situatie kunnen ontstaan. Bovendien kan in die bocht de kloof tussen het tramperron en de tram enkele tientallen centimeters bedragen, wat de toegankelijkheid in het gedrang brengt.

Daarom gaat de stadinwaartste tramhalte vanaf 3 juli uit dienst en voorziet De Lijn een tijdelijke tramhalte in de Bernard Spaelaan als alternatief, in afwachting van een definitieve oplossing. De tramhalte Rozemarijnbrug blijft in staduitwaartse richting behouden.

 

Globaal plan in ontwikkeling

Om het volledige Gentse tramnet toegankelijk en comfortabel te maken, werkt De Lijn aan een plan om de tramhaltes van lijnen 2 en 4 geschikt te maken voor de Albatrostrams. De haltes van tramlijn 1 zijn al zo veel mogelijk afgestemd op de extralange tram.

De realisatie van het plan zal wellicht 13 maanden in beslag zal nemen. De Lijn zal de aanpassingen uitvoeren tijdens de werfluwe periode die werd afgekondigd door de stad.

Om de perrons optimaal toegankelijk te maken voor Albatrostrams, voorziet De Lijn soms lichte aanpassingen zoals het verhogen van de boordsteen. Waar nodig en mogelijk ondergaan andere perrons dan weer een complete metamorfose. Ze worden bijvoorbeeld verhoogd, verlengd en toegankelijk gemaakt door middel van hellingen en tactiele geleiding.

De plannen worden momenteel besproken met het Gentse stadsbestuur. Vervolgens lanceert De Lijn een bestek om de tramhaltes van lijnen 2 en 4 toegankelijk te maken voor Albatrostrams. Enkele maanden later wordt een aannemer aangesteld en wordt de definitieve planning van de werken vastgelegd. De Lijn zal dan opnieuw communiceren over dit project.