De Lijn op weg naar recordaantal reizigers tijdens Gentse Feesten

172 900 feestvierders maakten al gebruik van speciaal bus- en tramaanbod

Woensdag 19 juli 2017 — De Lijn vervoerde tijdens de eerste vijf dagen van de Gentse Feesten 172 859 reizigers met het extra aanbod dat werd ingelegd. Dat is 31 % meer dan vorig jaar, en een record.

Pendeltram

Speciaal voor de Gentse Feesten laat De Lijn de klok rond een pendeltram rijden tussen Flanders Expo en de Korenmarkt, via het station Gent Sint-Pieters. Tijdens de eerste vijf dagen maakten 162 388 feestvierders gebruik van de pendeltram, 32 % meer dan vorig jaar.

Feestbussen

Daarnaast vertrekken elke nacht om 00:30 uur, 02:15 uur en 4 uur speciale feestbussen aan Gent Zuid naar 12 bestemmingen in de regio rond Gent. De feestbussen vervoerden tijdens de eerst vijf dagen van de Gentse Feesten 10 471 reizigers, 20 % meer dan vorig jaar.

De Feestbussen naar Beervelde (F5, met bediening van de P+R Oostakker) vervoerde de meeste reizigers: 1 446. Ook de buslijnen naar Gavere (F11) en Assenede (F2) doen het goed.

Ook het gewone vervoersaanbod werd aangepast voor de Gentse Feesten: alle tramlijnen en de belangrijkste stadslijnen rijden langer dan normaal. De Lijn stelt ook een hoger gebruik van die lijnen vast.

De Lijn lijkt op weg naar een record. Enkel in 2015 maakten ook al zoveel feestvierders gebruik van het speciale aanbod van de vervoermaatschappij tijdens de eerste vijf dagen van de de Gentse Feesten: 168 190. Maar toen vielen de vooravond van de nationale feestdag en de nationale feestdag op de vierde en vijfde dag van de Gentse Feesten. Traditioneel zijn dat drukkere dagen, en die moeten deze editie nog komen.

Davy Van Swael, woordvoerder De Lijn Oost-Vlaanderen: ‘Met de bussen en trams van De Lijn raak je vlot, veilig en goedkoop naar de Gentse Feesten. Steeds meer mensen lijken dat begrepen te hebben. We lijken op weg naar een recordjaar en onze bussen en trams bieden voldoende capaciteit om nog meer mensen te vervoeren de komende dagen.’

Veiligheid

De Lijn voerde tijdens de eerste vijf dagen van de Gentse Feesten 34 456 opstapcontroles uit. Daarbij werd slechts in 19 gevallen een proces-verbaal opgesteld, meestal voor zwartrijden.

Tips voor bezoekers aan de Gentse Feesten

Voor een vlotte bediening raadt De Lijn alle reizigers aan om vooraf een vervoerbewijs te kopen. Het SMS-ticket Gentse Feesten is de makkelijkste formule: sms DLG naar het nummer 4884 en je hebt meteen een heen- en terugrit (12 uur geldig) op zak.

Meer informatie over de vervoerbewijzen en tarieven van De Lijn is te vinden op www.delijn.be. Reizigers kunnen ook terecht op het infonummer 070 220 200 (€ 0,30/minuut) of in de Lijnwinkels.