City Pass voor Gent vanaf vandaag te koop

Eén voordelig tarief voor trein, tram en bus

Vanaf dinsdag 3 oktober 2017 is voor Gent de City Pass te koop. Dankzij de City Pass kunnen pendelaars binnen de stedelijke agglomeratie onbeperkt gebruik maken van trein, tram en bus. NMBS en De Lijn willen daarmee zoveel mogelijk pendelaars die in en rond de stad wonen en werken en nu nog met de auto naar het werk gaan, overtuigen om dat voortaan met het openbaar vervoer te doen. Zo hebben ze geen last van files en de zoektocht naar een parkeerplaats.

Dankzij de City Pass hebben reizigers uit Gent die in en rond de stad wonen en werken voortaan één voordelig abonnement om van en naar het werk te pendelen. De City Pass combineert een netabonnement van De Lijn met een stadsabonnement van NMBS, waarmee je onbeperkt kan reizen tussen een aantal treinstations in Gent.

In Gent kan je met de City Pass onbeperkt gebruik maken van alle bussen en trams en de treinen tussen zeven stations (Gent-Sint-Pieters, Gent-Dampoort, Gentbrugge, Drongen, Wondelgem, Merelbeke, Evergem).

 

Tarieven

De City Pass is te koop als een maand- of een jaarabonnement. Voor een maandabonnement betalen reizigers 60 euro, voor een jaarabonnement 484 euro. Wie jonger is dan 25, geniet van een lager tarief. Zij betalen 49 euro voor een maandabonnement en 412 euro voor een jaarabonnement. De City Pass wordt opgeladen op de MOBIB-kaart en is te koop via alle verkoopkanalen van NMBS.

Uit onderzoek van de FOD Mobiliteit blijkt dat zowel in Gent als in Antwerpen in de zone van de City Pass bijna de helft van alle woon-werkverplaatsingen gebeurt met de auto. NMBS en De Lijn zien dan ook een groot potentieel om met de City Pass zoveel mogelijk pendelaars naar het openbaar vervoer te lokken.

Een concreet voorbeeld toont hoe dat kan. Pendelaars uit Evergem bijvoorbeeld die elke dag naar het werk pendelen in het technologiepark van Zwijnaarde, hebben met een combinatie van trein en bus nu al een eenvoudig alternatief voor de wagen. Dankzij de City Pass kan dat ook aan een voordelig tarief. Pendelaars die voor dit traject nu nog zowel een jaarabonnement voor NMBS als een jaarabonnement voor De Lijn kopen, betalen daarvoor 931 euro. Met de City Pass kost dat 484 euro, of bijna de helft minder.

Naast de City Pass voor Gent is vanaf vandaag ook de City Pass voor Antwerpen te koop. Meer informatie over de City Pass is terug te vinden op de websites van NMBS (www.nmbs.be/citypassgent) en De Lijn (www.delijn.be/citypass).

 

Stations als intermodale knooppunten

De verdere uitwerking van de stations als intermodale knooppunten, waar de reiziger snel en eenvoudig kan overstappen van de trein naar tram en bus, moet bijdragen aan het halen van de doelstelling om meer pendelaars naar het openbaar vervoer te lokken. In haar nieuwe vervoersplan, dat ingaat vanaf 10 december 2017, focust NMBS ook op het treinaanbod in en rond de grote steden. Van en naar Gent komen er meer treinen, snellere verbindingen en betere aansluitingen op tram en bus.

Zo rijdt er met het nieuwe vervoersplan zowel tijdens de week als tijdens het weekend elk uur een nieuwe L-trein tussen Gent-Sint-Pieters en Lokeren. Tijdens de ochtendspits rijdt er dan weer een extra piekuurtrein van Eeklo naar Gent-Sint-Pieters en van Gent-Sint-Pieters naar Eeklo. Zowel de nieuwe L-trein als beide P-treinen stoppen in Gent-Dampoort en Gentbrugge, twee stations binnen de zone van de City Pass. De extra piekuurtreinen zullen daarnaast ook stoppen in Wondelgem en Evergem. Daarnaast gebruikt De Lijn sinds dit jaar in Gent al zestien nieuwe Albatostrams.

De nieuwe dienstregeling van NMBS is terug te vinden via de routeplanner op de website www.nmbs.be

Contacteer ons
Geert Dierckx Woordvoerder, NMBS
Over De Lijn Oost-Vlaanderen

Over De Lijn in Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen werken iets meer dan 1 500 mensen voor De Lijn. De vloot in eigen beheer omvat zowat 450 bussen en 85 trams. Samen met de chauffeurs van de privé-exploitanten verzekeren de medewerkers van De Lijn elke dag de dienstverlening op ongeveer 160 vaste buslijnen over de hele provincie en 3 tramlijnen in Gent. Jaarlijks vervoeren ze bijna 109 miljoen reizigers en leggen ze in de provincie ongeveer 40 miljoen kilometer af.

De Lijn Oost-Vlaanderen
Brusselsesteenweg 361
9050 Gentbrugge