1ste van 16 nieuwe Albatrostrams op komst naar Gent

De Lijn moderniseert trams in Oost-Vlaanderen

In de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 januari wordt de eerste van 16 nieuwe Albatrostrams geleverd bij De Lijn in Oost-Vlaanderen. De nieuwe Albatrossen zijn op enkele details na identiek aan de 10 extralange lagevloertrams die sinds 2015 in Gent rijden. Dankzij de nieuwe voertuigen kan De Lijn oude PCC-trams uit dienst nemen en de vervoerscapaciteit over het hele Gentse tramnet gevoelig verhogen. De eerste nieuwe Albatros zal binnen enkele weken beginnen rondrijden.

Eerste in een reeks

De Albatrostram die vannacht wordt geleverd, maakt deel uit van een reeks van 16 trams die in Gent aankomt tussen januari en augustus 2017. Maandelijks zijn 2 tot 3 tramleveringen gepland. Deze tweede reeks maakt deel uit van een bestelling van in totaal 26 Albatrostrams. Daarvan zijn er 16 voor Gent bestemd, Antwerpen verwacht na de zomer 10 Albatrossen.

Groot uitzonderlijk transport

Deze nieuwe Albatros is gebouwd in de Brugse vestiging van de Canadese constructeur Bombardier en wordt van daar naar Gent gebracht. Met een lengte van 60 meter en een totaalgewicht van 80 tot 90 ton gaat het om een uitzonderlijk transport. De tram komt naar Gent via de N9 en volgt dan een route via de R40 tot aan de stelplaats in Gentbrugge. Om het gewone verkeer zo weinig mogelijk te hinderen, wordt de tram rond middernacht geleverd bij De Lijn in Gentbrugge. De tram is volledig geassembleerd en rijdt via een helling van de vrachtwagen.

Binnen enkele weken in dienst

De reizigers in Gent kunnen binnen enkele weken met de nieuwe tram meerijden. Eerst moeten de technici van De Lijn en de constructeur de tram finaal klaar maken voor gebruik.

Meer comfort voor reizigers

De nieuwe Albatrostrams zijn nagenoeg identiek aan de 10 zevendelige trams die vandaag op lijn 1 rijden tussen Flanders Expo en Evergem. Ze zijn 43 meter lang en bieden plaats aan ongeveer 300 reizigers. Albatrossen kunnen de helft meer reizigers vervoeren dan Hermelijnen, en bijna vier maal meer reizigers dan de oude PCC-trams.

Een opvallende nieuwigheid bij deze lichting Albatrossen is de bekleding van de zetels: die bestaat niet langer uit stof, maar uit kunstleder. Dat materiaal biedt reizigers meer comfort en is onderhoudsvriendelijker dan stoffen zetels.

Oudere trams met pensioen

Naarmate de 16 nieuwe Albatrostrams worden geleverd, neemt De Lijn oudere PCC’s in Gent uit dienst en herschikt ze de trams over de verschillende lijnen. Vanaf 1 september 2017 wordt lijn 1 tussen Flanders Expo en Evergem uitsluitend met Albatrostrams bediend. Op lijn 4, die het UZ verbindt met Gentbrugge Moscou, rijden vanaf dit najaar Albatrossen op het traject UZ – Muide. Lijn 4 wordt verder bediend met Hermelijnen. Op lijn 21, tussen Melle Leeuw en Zwijnaarde Bibliotheek, rijden vanaf dit najaar voornamelijk nog Hermelijnen.

27 % meer vervoerscapaciteit

Daardoor zal De Lijn tegen dit najaar in Gent 27 % meer reizigers kunnen vervoeren met de tram dan vandaag. De capaciteit op lijn 1 verhoogt met 27 %. Op lijn 21, waar nu de meeste PCC’s rijden, neemt de capaciteit zelfs met 45 % toe. Op lijn 4 ten slotte stijgt de capaciteit met 16 %.

‘Met deze nieuwe reeks van 16 extralange trams kunnen we het hele Gentse tramnet opwaarderen’, zegt Dirk Busschaert, directeur De Lijn Oost-Vlaanderen. 'We bieden onze reizigers meer comfort en ruimte in duurzame trams. We hopen dat het openbaar vervoer zo voor nog meer mensen een goed alternatief voor de wagen wordt.'

Contacteer ons
Davy Van Swael Woordvoerder, De Lijn Oost-Vlaanderen
Davy Van Swael Woordvoerder, De Lijn Oost-Vlaanderen
Over De Lijn Oost-Vlaanderen

Over De Lijn in Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen werken iets meer dan 1 500 mensen voor De Lijn. De vloot in eigen beheer omvat zowat 450 bussen en 85 trams. Samen met de chauffeurs van de privé-exploitanten verzekeren de medewerkers van De Lijn elke dag de dienstverlening op ongeveer 160 vaste buslijnen over de hele provincie en 3 tramlijnen in Gent. Jaarlijks vervoeren ze bijna 109 miljoen reizigers en leggen ze in de provincie ongeveer 40 miljoen kilometer af.

De Lijn Oost-Vlaanderen
Brusselsesteenweg 361
9050 Gentbrugge